Is het verstandig om een vaste prijs af te spreken?

Is het verstandig om een vaste prijs af te spreken?

De leden van de SVMA zijn volledig vrij in de wijze waarop zij zich laten betalen voor hun diensten.

Voor een leek is het echter bijzonder lastig om de prijs-kwaliteit van een advocaat te beoordelen. Als u niet op basis van een toevoeging (pro deo) wordt bijgestaan, dan zult u de advocaat zelf moeten betalen. Uurtarieven liggen soms ver uit elkaar. Maar waar de ene advocaat een hoog uurtarief rekent, kan deze soms heel efficient werken, terwijl de ander met een laag uurtarief meer tijd nodig heeft. Vraagt u daarom de advocaat naar de gemiddelde kosten in een zaak als die van u. Dat geeft een veel betere indicatie over eindnota dan een uurtarief.

Vaste prijs

Soms is het fijn een vaste prijs af te spreken. Realiseert u zich echter dat het bijna onmogelijk is om voor een vaste prijs ook een gegarandeerd resultaat af te leveren. Als u die garantie toch krijgt, vraag de advocaat dan om dat zwart op wit vast te leggen. En het is ook zeer zinvol om bij meerdere advocaten een offerte op te vragen.

Bedenk verder dat het voor de advocaat soms erg lastig is om in te schatten hoeveel tijd nodig is. Niet alleen de IND of rechter kan soms wisselend reageren. Maar ook cliënten zijn nooit gelijk. De ene cliënt levert bijvoorbeeld keurig alle informatie tijdig aan, terwijl de ander voortdurend moet worden aangespoord, of zelfs tegenstrijdige informatie geeft. In de praktijk zal een advocaat daarom aan de veilige kant gaan zitten en een relatief hoog bedrag vragen. Als u zelf veel wilt en kan doen om de advocaat te ondersteunen, bent u waarschijnlijk goedkoper uit als u het uurtarief betaalt.