Nieuws

Winnaar Tomas Weteringsprijs 2019 bekend

Utrecht -28 juni 2019

Op 28 juli 2016 overleed advocaat en SVMA-lid Tomas Weterings op 44-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartstilstand. Tomas was een bevlogen, creatieve en slimme advocaat, altijd op zoek naar nieuwe argumenten, oplossingen en juridische vondsten voor zijn cliënten. Hij hield van zijn werk, zijn zaken en vooral de mens daarachter. Iedereen die op zijn pad kwam kon op zijn collegiale steun en vriendschap rekenen.

Op de herdenkingsbijeenkomst in Amsterdam, in juli 2017, namen we ons  voor dat we Tomas wilden blijven herinneren als bron van energie en inspiratie. Daarom zal in zijn naam en gedachtenis een prijsuitreiking plaatsvinden aan een advocaat waar Tomas en wij trots op kunnen zijn.
 
Op 29 juni 2019 vond de uitreiking plaats van de eerste Tomas Weteringsprijs in Nederland. De deskundige jury heeft met veel werk inspiratie zes advocaten genomineerd Zij waren als eregast uitgenodigd op 28 juni. In volgorde van links naar rechts op de foto:

Any-Marieke Eleveld  

Een advocaat uit Groningen die bekend staat om haar grote betrokkenheid bij haar cliënten en haar juridische kennis. Behaalde diverse “triomfen” voor haar cliënten, met name ook in medische zaken. Overtuigde de “Kneuterdijk” dat de IND zich ten onrechte niet aan het toetsingskader op basis van artikel 3 EVRM hield in dergelijke zaken. Is in spoedeisende zaken altijd beschikbaar voor haar cliënten en blijft betrokken bij hun welzijn, ook als een zaak juridisch verloren is.

 Loes Vellenga-van Nieuwkerk

Een geboren Amsterdamse die al vele jaren haar praktijk voert vanuit haar woning in Alkmaar. En wee degene die haar om die reden onderschat. Die uiterst betrokken is bij het juridisch gelijk en het welzijn van haar cliënten, vaak minderjarigen die een onverschrokken belangenbehartiger goed kunnen gebruiken. Die alle asieladvocaten in Nederland en hun cliënten een onschatbaar grote dienst heeft bewezen als een van de oprichters van de VAJN, en deze vereniging jarenlang gepassioneerd heeft gediend als voorzitter, perswoordvoerder en initiator van allerhande procedures die het individueel belang overstijgen.

 Frank van Haren

Een advocaat die vanuit Brabant naar de Jordaan is gekomen, en sindsdien (meestal) goedgemutst en onversaagd ten strijde trekt om zijn cliënten datgene te bezorgen waar zij recht op hebben: verblijf in Nederland en een toekomst met kansen voor hen en hun kinderen. Die zich onvermoeibaar heeft verzet tegen de afschaffing van het drie jaren-beleid en zelfs nu nog niet berust, want je weet toch maar nooit … Die een kast vol dossiers heeft van ‘zij die eventueel nog terug kunnen komen’ en die persoonlijk heeft vastgesteld dat diverse medewerkers van IND en DT&V geen hart in hun borstkas hebben, maar een baksteen. Die zich actief inzet voor uitgeprocedeerden, ongedocumenteerden en staatlozen, ook via het bestuurslidmaatschap van ASKV. En die in de stralende herfst van zijn carrière in Luxemburg heeft gepleit, en nog steeds hoopt dat ook te mogen doen in Straatsburg.

Corrien Ullersma

Een advocaat die gedreven wordt door ontzetting over onrecht, en dan met name onrecht dat gezinnen met kinderen wordt aangedaan. Na meer dan decennium advocatuur wordt Corrien gezien als een van de experts op het gebied van nareis. Als Corrien voor een zaak gaat dan is “goed genoeg” nooit goed genoeg: het onderste moet uit de kan, zowel juridisch als feitelijk. Deze vasthoudendheid resulteerde dit jaar, na jaren procederen, in positief resultaat na een prejudiciële procedure bij het EU Hof van Justitie. Een uitzonderlijke advocaat.

Marion Pals

Een advocaat uit het oosten des lands die ver weg van de big city lights alles op alles zet om voor haar cliënten een positief resultaat te bereiken. Marion gaat voor alle ankers liggen: geen argument blijft onbenut. Bijzonder is ook dat Marion kennisdeling met anderen hoog in het vaandel heeft: relevante uitspraken worden gedeeld met vluchtelingenwerk, met migratieweb, met collega’s. Marion is ook altijd beschikbaar voor samen brainstormen of plannetjes maken hoe het maximale te bereiken voor kwetsbare cliënten.

Ellen Gelok

Een advocaat die als een van de laatste der Mohikanen nog steeds werkt bij een origineel Advokatenkollektief (met 3 k’s) en bij wie sociale betrokkenheid gepaard gaat met zeer hoge juridische kwaliteit – ook al heeft haar kollektief nu geen geld meer voor een bibliotheek en een secretariaat, en moet ze soms zelf de telefoon opnemen. Niet alleen uiterst kundig op het gebied van vreemdelingenrecht, waar zij een nieuwe dimensie heeft gegeven aan de jurisprudentie over de betekenis van artikel 8 EVRM. Maar ook actief op het snijvlak van verblijfsrecht en sociale voorzieningen, waar zij alles in het werk stelt om onrechtvaardige gevolgen van het koppelingsbeginsel terug te laten draaien.

En de winnaar is....

Het was een moeilijke opgave voor de deskundige jury, Barbara Wegelin en Annelies Hoftijzer, maar er kon maar één van deze geweldige advocaten de eerste Tomas Weteringsprijs uit handen ontvangen van zoon Max Weterings (10) die de envelop mocht open maken en mocht uitspreken: 

"En de winnaar is... Frank van Haren!"

Frank is al vanaf 1981 een bevlogen advocaat die van geen ophouden weet. Naast een fraaie oorkonde (getekend door Evita de Pauw (14)), wordt Frank getracteerd op een verwendiner en een prachtig kookboek om de inspiratie zelf in de praktijk te brengen.

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen