Nieuws

SVMA adviseert de commisie Van der Meer

De Commissie van der Meer doet onderzoek naar tijdsbesteding door advocaten. Hiertoe worden hoorzittingen, enquêtes en rondetafelgesprekken georganiseerd. Later dit jaar zal de commissie een rapport presenteren met voorstellen voor verbeteringen van het vergoedingenstelsel. In januari vonden gesprekken plaats met specialisatieverenigingen, waaronder de SVMA.

De SVMA heeft de commissie tijdens dit gesprek gewezen op de complexiteit van regelgeving op het rechtsterrein asiel- en vreemdelingenrecht. Bijvoorbeeld bij zaken over vreemdelingenbewaring. Deze zaaksoort is erg complex geworden door de terugkeerrichtlijn, herstelwetgeving, jurisprudentie en asiel-elementen die een rol spelen. Vervolgberoepen zijn ook ingewikkelder geworden. De vergoeding is bij deze zaken te laag.

Verder heeft de SVMA zich een voorstander getoond van kwaliteitsverbetering onder advocaten door middel van collegiale toetsing en specialisatie. De verscherpte inschrijvingseisen door de Raad voor rechtsbijstand hebben geleid tot minder toetreding van 'cherry pickers': advocaten die vreemdelingenrecht 'erbij doen' en geen specialistische kennis van het rechtsgebied hebben. Specialisatie zou wel beter beloond mogen worden.

Het standpunt van SVMA is dat asieladvocaten niet gedwongen moeten worden om naast toevoegzaken ook betalende zaken aan te nemen (expats, nationaliteitenrecht, kennismigratie) om een bepaald inkomen te halen.

Later dit jaar vindt een tweede gesprek plaats met de commissie. Ook hierover zullen wij u informeren. 

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen